Stránky

neděle 1. července 2012

Top 10 uplynulého týdne ve Wimbledonu

Přinášíme 10 hodně i méně známých pozoruhodností a zvláštností prvního týdne letošního Wimbledonu. 


1. Věra Zvonareva, nasazená dvanáctka a finalistka z roku 2010, prohrává první se s Kim Clijsters 6-3, ve druhém vede 2-1 a při vlastním podání se jí v očích objevují tak dobře známé slzy. Volá trenéra a turnajového lékaře, oznamuje dýchací potíže nutící ji ke kašli. Na pět minut opouští kurt, po návratu hraje ještě 4 sety, poté co ji Kim brejkne s nulou a ujme se vedení 4-3, Věra vzdává. 
Nezůstalo ovšem bez povšimnutí, že se Věra poněkud zázračně uzdravila, když za poměrně krátkou dobu hrála (a vyhrála) na dvorci č. 4 zápas v mixu. 

2. Benoit Paire byl tak znechucen svou hrou ve třetím kole se zázračně se navrátivšim Brianem Bakerem, že zcela vypustil závěrečný gem třetího setu. Kromě zcela nesmyslných úderů zaujala jeho originální žádost o jestřábí oko, když byl míček téměř metr v autu. Soupeře vyvést z laufu se mu tím rozhodně nepovedlo, Brian vyhrál i další set a probojoval se do osmifinále.

3. Camila Giorgi poté co vyřadila nasazenou dvacítku Naďu Petrovovou, poskytla nejkratší tiskovou konferenci v tenisové historii. Na otázku, zdali její příští soupeřka, Agnieszka Radwańska, je velká výzva, odpověděla:
"Yeah, it will be interesting match. It will be a good match. I think so."  
Tedy ve volném překladu: "Ach, to bude zajímavý zápas. To bude skvělý zápas. Myslím.
Více otázek nebylo. Nezbývá, než se těšit na tiskovou konferenci po osmifinále. 

4. Gilles Simon se stal nechvalně známým zejména u slabšího pohlaví svou prostořekostí ohledně výše odměn v mužském a ženském tenise. Nutno konstatovat, že za silná slova se silně platí. Jednak se Gilles  stal terčem kritiky cca 20 tenistek, jednak se za něj nepostavil žádný mužský kolega, ač je jisté, že naprostá většina z nich s ním bezvýhradně souhlasí. Například Roger Federer se přímé odpovědi krásně švýcarsky vyhnul. Poté  Gilles ve druhém kole prohrál s Xavierem Malissem.

5. Sabine Lisicki si během zápasu druhého kola oficiálně stěžovala rozhodčímu na hlasitost projevu její soupeřky, Bojany Jovanovské, s tím, že pak neslyší úder do míčku. Bojana nijak potrestána nebyla, ale tento zdánlivě okrajový incident by mohl nabýt významu v osmifinále, kdy tichou Sabinu čeká krásná Maria, současná jednička v tenisovém žebříčku i v decibelech stenů. Navíc se proslýchá, že WTA již pracuje na vývoji ručního "sténometru" (v originále "Grunt-o-Meter"), který by rozhodčímu na umpajru pomohl pohlídat decibely. Vika Azarenka, dvojka v žebříčku i sténacích decibelech, se k tomu vyjádřila jen stručně:
"Good luck with that."

6. Rufus zmizel. Čtyřletý jestřáb, střážce Wimbledonu a zahaněč holubů, byl, dle BBC, v noci na pátek ukraden z auta, ve kterém běžně nocoval. Po velkém pátrání se podařilo objevit v takřka sousední čtvrti Southfields klec s dravým ptákem, v neděli odpoledne majitel potvrdil, že se jedná o Rufuse. Vliv chybějícího odhaněče na sobotní množství holubů nad dvorci zatím nebyl statisticky potvrzen. Rovněž není známo, zdali majitel dravce zapůjčí organizátorům i pro zbývající dny turnaje.

7. Marin Čilić porazil Sama Querreyho ve druhém nejdelším zápase wimbledonské historie. Zápas trval 5 hodin a 31 minut, tedy téměř přesně polovinu historického zápasu mezi Isnerem a MahutemSam na otázku, zdali ho v průběhu pátého setu nenapadla podobnost s daným zápasem, odpověděl, že vzhledem k tomu, že se na sebe sem tam s Marinem podívali, tak si nedokázal představit, že by to ještě trvalo 60 gemů. "Díky těm dvěma to byl jen další trošku delší zápas, klobouk dolů před nimi, nasadilil laťku pěkně vysoko." Všichni, včetně Sama, se smáli. 

8. Serena Williams v zápase s Jie Zheng nastřílela 23 es a vytvořila tak nový wimbledonský rekord. Za Isnerovými 113 esy ve výše vzpomínané epopeji její výkon sice značně zaostává, ale rekordní počet bude těžko některá z jiných hráček překonávat. Navíc Serena v zápase, který trval 37 gemů, ani jednou nepřišla o podání. 

9. Lukáš Rosol, stý hráč žebříčku, si vyšlápl na světovou dvojku a adepta na titul, Rafu Nadala. Lukáš se stal pátečním hitem veškerého tenisového tisku a tenisových tvítů. ATP databáze jakoby neochotně vydávala informace o české trojce, jejíž jméno bylo nejčastěji zadávaným jménem do políčka "Find a player." Nutno ovšem připomenout, že pomalá reakce databáze hráču na webu ATP je notoricky známa. 

10. Jaroslava Švedová zneuctila "zlatým setem" letošní finalistku French Open Saru Errani a rovněž pronikla do tenisové historie. Ovšem Jaroslava je specialistka na kuriozity, v roce 2006 jí chyběl ke zlatému setu v zápase druhého kola v Memphisu s Amy Frazier  jediný fiftýn a udělala dvojchybu. Gem pak navíc prohrála, set nicméně vyhrála 6-1. Bizarní na daném zápase bylo, že další 2 sety prohrála 0-6 a 0-6. 

Volně převzato z Peter Bodo's Tennisworld.

Žádné komentáře:

Okomentovat