Stránky

pondělí 23. dubna 2012

Neue Deutsche Tennis Welle a Fed Cup - nejvyšší očekávání a tvrdá realita

V Německu bychom těžko hledali pamětníka počátku 80. let, který by neožil při vyslovení magického sousloví Neue Deutsche Welle. Jo, to byly u našich západních sousedů časy. V horních příčkách obecně uznávaných žebříčků hitparád časopisu Bravo, dováženého k nám (do ČSSR) po pár kouscích šťastlivci s příbuznými na jihozápad od českých hranic či z exotické Jugošky, anglo-americké stálice (Pink Floyd) i nestálice (Joan Jett) náhle začali vytlačovat německy zpívající hudebníci.
I za oceánem se naučili vyslovovat 99 německy a u nás, když někdo zanotoval "Da da da", tak nikoho nenapadlo, že by snad měl na mysli trojnásobný ruský souhlas. Ovšem vše má svůj konec, německy zpívané skladby se posunuly na příčky příslušející jim v předrevolučním období 70. let a  a kluci a holky z NDW buď zcela upadli do zapomnění (Trio) nebo se pokoušeli o prodloužení své kariéry anglickými verzemi svých hitů (Nena). Nutno podotknout, že Die Toten Hosen se teprve rozkoukávali a Rammstein se dali dohromady až v roce 1994. Pro Němce ovšem éra Neue Deutsche Welle zůstává navždy nostalgicky v srdcích, neboť to bylo poprvé, co němčinu vzal hudební svět na vědomí. Nutno opět podotknout, že jedním z pilířů NDW byl i nejpopulárnější Rakušan druhé poloviny 20. století Falco, jehož hit Der Kommisar se na špici hitparád držel 2 roky. 
Loni v květnu si o tenise ne zrovna často píšící Financial Times Deutschland povšimnul solidního úspěchu německých tenistek na French Open a pojem "Neue deutsche Tennis-Welle" byl na světě. A německé tenistky se náhle draly vzhůru. Oblíbená Andre "Petkorazzi" Petković, krásná zamlklá Julia Görges, dračice Angelique Kerber, bomberka Sabine Lisicki... jedna za druhou prolamovaly svá maxima v žebříčku a před únorovým utkáním s českými tenistkami mělo Německo nejvyšší počet hráček v TOP 30 od éry Steffi. Tým okolo fedcupové kapitánky Barbary Rittner měl jasno: Petra Kvítová jedno utkání prohraje, poněvadž je nervák, a druhá česká hráčka, ať to bude kdokoliv, musí přece prohrát obě utkání, poněvadž v žebříčku je níže. A kdyby to náhodou u Petry nevyšlo, tak německý deblový pár rozhodně porazí ten český. Nemocná Andrea nechyběla při přípravě týmu, nebylo dne v přípravném týdnu, aby nevyšlo několik německých pochvalných článků poukazujících na skvělou formu zářívě se usmívajících a objímajících členek německého týmu. A Němky odvážně nahlížely do kříšťálové koule postavené na učebnici statistiky, fedcupový pohár měly náhle na dosah, poprvé od roku 1992. Jak to dopadlo, všichni víme, Petra a Iveta udělaly Němkám čáru přes rozpočet a potvrdily, že s prostoduchou statistikou se v tenisovém světě daleko nedojde. 
Německé zklamání bylo veliké, ale holky z Neue Tennis Deutsche Welle ukonejšily své příznivce úspěchy v příštích dnech a týdnech. Angelique jakoby natruc, že nebyla proti Česku postavena, vyhrála suveréně hned v následujícím týdnu silně obsazený turnaj v Paříži, kde na cestě do finále vyřadila i Marii Šarapovovou, která ji o pár týdnů dříve zastavila ve třetím kole v Melbourne. Julia se blýskla o 14 dní později v Dubaji, kde se probojovala až do finále. Angelique se pak ještě v polovině března dostala do semifinále v Indian Wells a těsně před dalším kolem Fed Cupu porazila Caroline Wozniackou v Kodani. A před víkendem na tom byla Neue Tennis Deutsche Welle historicky nejlépe, 4 tenistky v Top 20! Angelique získala jistotu startu ve fedcupovém singlu a německé sportovní weby opět zářily optimismem, i když nutno poznamenat, že drobátko umírněným. Nicméně Austrálie, byť vedená světovou pětkou Samanthou Stosur, se zdála být ještě daleko snadnějším soupeřem nežli Česká republika. Drobný problém kapitánky, koho druhého do singlů postavit, nikdo moc neřešil. Sabine jí sice trochu ulehčila rozhodování oznámením zranění, zbývaly tedy jen Julia a žebříčkově výše postavená Petko, která ale 3 měsíce nehrála zápas, nicméně v přípravném týdnu dávala najevo dobrou kondici a sršela optimismem a dobrou náladou. Barbara se nakonec těsně před pátečním losem rozhodla pro Julii a pro tisk se vyjádřila komentářem "Se čtyřmi hráčkami v Top 16 chceme přirozeně i v příštím roce bojovat o titul." 
Nastala sobota a další černý den německého tenisu. Angelique v zápase se Samanthou (6-7, 4-6) postrádala v důležitých okamžicích sebejistotu a chvilková vzepětí ve druhém setu na otočení zápasu nestačila . A Julia v následném zápase s Jarmilou Gajdošovou, která od počátku roku marně hledala někdejší formu, rozhodně neměla svůj den, po matném výkonu prohrála rovněž ve dvou setech. Německý optimismus se rázem rozplynul, pro Barbaru nastala asi nejhorší noc v životě, koho poslat proti Sam? Volba padla na Andreu, zdali si Barbara deštivém ránu házela mincí nebo otrhávala kopretinu, není známo. Samanthu ani světová jedenáctka nevyvedla z míry, zápas měl ještě jasnější průběh než sobotní. Byť Andrea po chvilkovém vzepětí dokázala po ztraceném podání v prvním setu brejknout soupeřku a zatínala nadšeně pěst směrem k aplaudující hale, dalšího brejku nedosáhla a zápas nakonec prohrála rovněž ve dvou setech 4-6 a 1-6. 
Propad do World Group II ovšem ve stuttgartské Porsche Aréně, oblepené plakáty jásajícími německými tenistkami, nikdo nečekal ... neúspěch s tolika špičkovými hráčkami, které navíc reprezentují s maximálním nasazením a nadšením? Ovšem zdá se, že v Německu se mají pořád čemu učit, něco, co se v učebnicích statistiky a logiky nenajde - podceňovat soupeře a ženský faktor se nevyplácí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat