Stránky

pondělí 30. dubna 2012

Případ Patty Schnyder - čí věci jsou vlastně ve dražbě?

Dražba domácnosti Patty Schnyder! Osobní věci a sportovní potřeby tenisové hvězdy na prodej! V uplynulém týdnu zaplnilo tenisové rubriky švýcarských médií od éry Martiny Hingis opět ženské jméno.

Ač tak na první pohled rozhodně nevypadá, je Patty Schnyder jednou z nejrozporuplnějších tenisových osobností. Málokterý tenista po skončení kariéry říká slova jako "Tenis již v mém životě nebude nikdy hrát žádnou roli. A za to vzdávám každý den díky." Naprostá většina profesionálních tenistů může jen snít o výdělku téměř 8 a půl miliónu dolarů na prize money, málokomu se podaří dlužit po takové kariéře 380 000 švýcarských franků a nemít je jak zaplatit. Jen málokterý tenista po většinu své kariéry odmítá komunikovat s médii, málokdo se rozejde se svými rodiči natolik ve zlém, že s nimi následujících 9 let nepromluví. Řada tenistů a zejména tenistek mění občas své trenéry bez nějakého viditelného či racionálního důvodu, ale vyměnit Erica van Harpena, jenž kromě jiných trénoval i Annu Kurnikovu, Arantxu Sanchez či Conchitu Martinez, za svého tehdejšího přítele Rainera Harneckera, rádoby léčitelského guru, známého pod nickem Oranžáda (4 až 5 litrů koncentrovaného pomerančového džusu denně byl guruho recept, jak se udržet navždy mladým, předepisoval jej navíc, aniž by měl samozřejmě jakékoliv lékařské vzdělání, na všechny neduhy), odsouzeného za své pochybné léčitelské praktiky v Německu k pokutám i vězení, v okamžiku, kdy jste v jednom roce získal(a) 5 titulů na okruhu a vystoupal(a) na č. 11 v žebříčku, to už tak běžným jevem v tenisovém světě není. A soukromého detektiva, nasazeného otcem, aby prověřil  činnost dceřiného milence a trenéra v jedné osobě a pokud možno přispěl k přerušení ne zrovna pozitivně vnímaného vztahu, pojmout postupně za svého následného přítele, trenéra a nakonec i životního partnera, to už zadělává na slušnou romantickou krimi. Přidáme-li k tomu, že i tento trenér a přítel (a o nějakou dobu později i manžel) se jmenuje Reiner, byť je jiného příjmení (Hofmann), a je nejen na okruhu WTA  považován za podobného hochštaplera jako Reiner Léčitel, přecházíme spíše do hořké komedie. 
Nikoho v roce 1999 ovšem po první trenérské změně nepřekvapil Pattyin pád z 11. místa, záhadou pro tenisový svět a ty, co znali Reinera Hofmana blíže, spíše bylo, jak se jí v roce 2005 podařilo vyšplhat zpět až na 7. místo WTA žebříčku. Otázkou je, kam by to Patty dotáhla, kdyby v letech 1999-2001 nemusela denně absolvovat léčitelskou kůru Reinera Oranžády a kdyby si po roce 2003 k manželovi pořídila ještě trenéra, který by rozuměl tenisu. 
K tomu bohužel Patty nedospěla, v roce 2010 dala na vědomí, že uvažuje o konci tenisové kariéry. Ten ohlásila po loňském French Open, to už ovšem bylo známo, že je "pleite", což ve všech dialektech němčiny znamená "na mizině." Za jejími dluhy má být podle Patty bývalý správce majetku, který falšoval plné moci i úřední listiny jako na běžícím pásu. Komentátoři i internetoví diskutéři ovšem podezírají z rozházení peněz spíše jejího manžela, který byl v hledáčku policie již v době své kariéry soukromého detektiva a v roce 2002 dokonce podmínečně odsouzen k tříletému trestu za zpronevěru, falšování dokumentů a podvod, podle všeho připravil kromě jiného Deutsche Telekom o cca 500 000 švýcarských franků. Zavržený ex-přítel Reiner Oranžáda ho navíc označuje za gamblera, ovšem věrohodnost této informace je poněkud diskutabilní. 
Manželé Reiner Hofmann a Patty se loni svou finanční situaci pokusili vylepšit publikací svého příběhu, kniha má název The White Mile a měla být dle Hofmanna představena na podzimním frankfurtském veletrhu. Tam o tom jaksi nikdo nevěděl, žádné předčítání ani představení knihy s tímto názvem nebylo na programu. Nový termín, lipský jarní veletrh 2012 se manželům rovněž nepodařilo splnit. Podle Pattyiny webstránky je ovšem kniha hotova, ukázky vypadají celkem zajímavě.
Aby srandy nebyl konec, Patty popírá, že by minulý týden došlo k dražbě jejích věcí. Podle vyjádření, které výjimečně poskytla médiím, v bytě v obci Bäch na březích Curyšského jezera, již dávno nebydlí a věci v daném bytě nalezené a následně dražené, jsou bezcenné krámy, jež se dostaly do rukou Andrewa B., zmiňovaného zločinného správce majetku, který měl svého času přístup ke všem kreditním kartám i bankovním účtům. A Patty to částečně dokazuje několika dokumenty, byť ne zrovna příliš důvěryhodně vypadajícími. Že se tím hořká krimiromantická komedie mění ve frašku? Uvidíme v dalších dnech. 

Žádné komentáře:

Okomentovat