Stránky

sobota 19. května 2012

Římské aféry - čínské triády poráží Cosa Nostru

V Římě se odehrává druhý nejdůležitější antukový turnaj. Po modrém týdnu hráči i hráčky i mnozí diváci se hromadně těšili do věčného města na klasickou červenou antuku, na které se ze skluzů nestane uklouznutí a a míčky se budou normálně odrážet. Ovšem zejména v ženské části turnaje mnohým hráčkám červený týden poněkud zhořkl. 
Připomeňme si vývoj v Římě od pondělka do soboty. První kolo na první pohled proběhlo bez větších překvapení, pomineme-li letos tradiční vyřazení bývalé světové jedničky Jeleny Janković v úvodním kole na antuce či prohru nasazené jedenáctky Sabine Lisicki, obě koneckonců sehrály vyrovnané třísetové bitvy. Dodejme jen, že vyjádření Jeleny ani jí věčně za zády stojící maminky se nepodařilo získat a Sabine se na zbytek týdne odmlčela, aby se pak svým fanouškům ozvala ze Štrasburku. Vítězství Jekatěriny Makarovové nad Francescou Schiavone překvapilo málokoho, antuková šampiónka z roku 2010 zvyšuje v posledních měsících u své hry jen decibely. Ovšem podíváme-li se na zbytek zápasů prvního kola, najdeme tu první dva skrečované zápasy. Timea Bacsinszky se vzdala beznadějného počínání ve druhém setu se Sarou Errani pro zranění břišních svalů a Shuai Peng skrečovala svůj souboj se Shahar Peer ve třetím setu za stavu 1-3 pro soupeřku z důvodu blíže nespecifikovaného zranění způsobeného v předchozím dějství zápasu. 
Přišlo druhé kolo a kolotoč skrečů a proher favoritek nabíral obrátek. S římskou antukou se při svých prvních zápasech rozloučily nasazené Caroline Wozniacki a Marion Bartoli, dánská hvězda skrečovala bezkrevný výkon pro horečku a bolesti způsobené alergií, která ji na římském superturnaji dle jejího vyjádření přepadává pokaždé. Marion zápas dohrála, nicméně suše konstatovala, že má chřipku. Šokem pro tenisový svět ovšem byla prohra světové trojky Agnieszky Radwańské s Petrou Cetkovskou, Agnieszka k tomu jen dodala, že Petra hrála skvěle a že se cítí po všech těch letošních náročných zápasech značně unavena. 
V osmifinále se mohla radovat již předem z vítězství Dominika Cibulková, neboť Viktorija Azarenka se v noci před zápasem omluvila pořadatelům s tím, že pro zranění ramena v turnaji pokračovat nebude, byť v předchozím kole Shahar Peer doslova deklasovala. Z ostatních osmifinálových zápasů poněkud překvapilo hladké vítězství domácí Flavie Pennetty nad Petrou Cetkovskou, bližší vyjádření Petry k frustrující prohře se nepodařilo získat. 
Ve čtvrtfinále zranění ovlivnila rovnou polovinu zápasů. Poslední italské eso v rukávu Flavia Pennetta po 4 hrách vzdala utkání Sereně Williams pro zranění pravého zápěstí a Petra Kvítová sice utkání se sebezapřením dohrála do konce, ale i tenisový antiznalec si musel během druhého a třetího setu všimnout, že česká hráčka je zraněna, což Petra o něco později potvrdila na Twitteru. 
A diváci se nedočkali plného počtu zápasů ani v semifinále. Pár hodin před zápasem se pořadatelům omluvila Serena Williams pro zranění v dolní části zad a poslala tak čínskou jedničku a světovou osmičku Na Li bez boje do finále.  
Záda, břicho, alergie, chřipka ... nezvykle vysoký počet skrečovaných i odřeknutých utkání i zápasů prohraných kvůli výkonu limitovanému zraněním a řada překvapujících výsledků mohou vést k nejrůznějším spikleneckým či konspirativním teoriím.
Podíváme-li se nejprve na názory těch nejpovolanějších, tedy hráček, tak tu máme v první řadě  Marii Šarapovu. Ta se v pátek nelichotivě vyjádřila na adresu rivalky Viktorije Azarenky poté, co Vika na svém twitterovém účtu kritizovala turnajový systém WTA s tím, že ve skutečnosti svůj jediný zápas odehrála jen z povinnosti, aby neztratila pozici světové jedničky a vyhnula se pokutám. Dle Marii je Vika simulantka, tento názor je ovšem nutno brát s jistou rezervou. Maria je známa tím, že jméno soupeřky, pokud to není Ruska či hráčka Top 15, se dozvídá při vstupu na kurt a pustí je z hlavy zhruba 15 vteřin poté, co kurt vítězně opustí. Vika je navíc pro ni už několik měsíců noční můrou, kterou se jí nedaří zahnat z piedestalu, a je vysoce nepravděpodobné, že by se Maria v turnajovém pavouku podívala kamkoliv mimo dráhu vytyčenou svým jménem, v jejím náhledu chybí tudíž nadhled
Podíváme-li se na nepřeberné množství komentářů tenisových fandů na Tenisportálu, tak mezi nimi bohužel převládají takové, u kterých je zřejmé, že jejich autor dosud držel v ruce leda tak raketu od herní konzole, takže je nutno trpělivě pátrat po příspěvcích s racionálním podkladem. Je jich nemnoho, je možno k nim počítat například přispěvovatele s nickem Dadaft, který na oznámení o odstoupení Sereny suše s nádechem nostalgického smutku reagoval "ach jo, turnaje těsně před grandslamy jsou dycky takové...". A Serena o pár minut později na tiskové konferenci potvrdila, že kvůli římskému finále nemíní riskovat potencionální zranění, které by jí znemožnilo startovat za týden v Paříži.
Ale ať se podíváme na názory odkudkoliv, na zahraniční zdroje, Twitter či Facebook, nikdo se zatím hlouběji nezamyslel nad souvislostmi historickými či politickými. Vezmeme-li v úvahu kulinářské umění pořádatelů a jejich historické schopnosti odstraňovat rivaly metodou císařovny Livie neboli po "borgiovsku", dostáne se nám při trošce představivosti možného vysvětlení řady zdravotních potíží. Na druhé straně pohled na pavouka, ve kterém v danou chvíli (sobota 19. května odpoledne) zbývá zaplnit už jen poslední kolonku (připomínáme, že jde o zápas Na Li versus Maria Šarapova), opět při trošce fantazie nahrává konspirativní teorii o souboji italské a čínské mafie, kdo lépe vyčistí pro své hráčky cestu do finále.
___________________________________________________________________

Římské aféry - detektivka
Borgiové - mocný šlechtický italský rod, proslulý odstraňováním rivalů travičstvím
Livia - třetí manželka prvního římského císaře Augusta, považovaná za zakladatelku římské travičské tradice 
Cosa Nostra - sicilská mafie
Čínské triády - čínská mafie

Autor prosí čtenáře mafiány, aby závěr příspěvku brali s nadhledem.

Žádné komentáře:

Okomentovat