Stránky

pátek 9. března 2012

O kom se mluví: Co vše musí Agniezska řešit v Indian Wells

Je to pár dní, co Agnieszka Radwańska oslavila 23. narozeniny. Ještě před necelým rokem ji tenisový svět znal jako nenápadné, sympatické děvče, které se od svých 19 let pohybuje někde mezi desátým až patnáctým místem WTA žebříčku, sem tam vyhraje některý méně známý turnaj a na grandslamových turnajech končí nejdále ve čtvrtfinále. Jen doma v Polsku jsou od roku 2007, kdy Aga vyhrála svůj i pro Polsko první WTA titul,  že v Krakově vyrůstá budoucí světová jednička.
Ale tenisový svět si myslel své,  pro něj byla Agnieszka jednou z mnoha těch tenistek, kterým sice nechybí talent a ctižádost, ale do první pětky jim prostě něco chybí. Do užšího hledáčku médií se Agnieszka dostala až loni, když po nezdařeném osmifinále na Roland Garros proti Marii Šarapovové její otec a trenér v jedné osobě nešetřil tvrdou kritikou. Následovala loni oblíbená rodinná roztržka, Agnieszka po Wimbledonu oznámila změnu trenéra, ve druhé polovině sezóny získala 3 tituly a v první desítce se pevně usadila. A náhle tu máme Agnieszku 2012, TOP hráčku, která v nové sezóně prohrála jen 3 zápasy, navíc všechny se světovou jedničkou, a svět dává pozor na to, co říká.
A hledači senzací se dočkali, přišla první aféra, Agnieszka se, byť s týdenním zpožděním, nezvýkle ostře vyjádřila o své kamarádce Viktoriji Azarenkové a jejímu, dle Agnieszky, přehnaně nafilmovanému zranění při jejich semifinálovém zápase v Kataru. Vika se k dané záležitosti vrátila před několika dny v Indian Wells, s jistým nadhledem se vyjádřila ve smyslu, "není o čem mluvit, pořád jsme kamarádky", ovšem ani tato reakce se nedočkala u Agnieszky kladného přijetí. "Snad vyhrála zápas či turnaj, ale ztratila respekt, nemyslím si, že takový projev je dobrou prezentací ženského tenisu", Agnieszka jakoby přes kopírák zopakovala v Indian Wells svá slova z Dubaje o Kataru. A dodala, že se cítí "překvapena" a "poněkud zklamána" Vikčiným chováním. "Není to tak, že už bychom nadále spolu nemluvily. Ale je dobré hrát fair-play, mimo kurt i na kurtu." Nutno dodat, že pokud někomu není zcela jasné, co vlastně chtěla Agnieszka říci, tak není sám. Agnieszka se v poslední době často v odpovědi na anglickou otázku pustí poněkud jiným směrem, nežli očekává tázající.
Agnieszka se rovněž vyjádřila k tématu "Kolik mám vlastně trenérů". Nejen v Dubaji si televizní diváci mohli povšimnout častých záběrů na pohledného mladíka s delšími vlasy ("hezký kousek" dle vyjádření 18leté dcery autora blogu), sedícího vedle Agnieszcina oficiálního trenéra Tomasze Wiktorowského. Dotyčný se jmenuje Borna Bikić, pochází z Chorvatska, ještě před rokem trénoval Jelenu Dokičovou a původně byl do klanu Radwański angažován jako trenér mladší sestry Urszuly. Nicméně v Austrálii Aga oznámila, že Borna i Tomasz trénují ji i Ulu, v Indian Wells to Agnieszka opakovaně potvrdila. Otec zůstává trenérem doma v Krakově, se sestrami na turnaje nejezdí, trenéry "na cestách" jsou Tomasz a Borna. Jak to vnitřně funguje, je trochu záhadou. "Tomasze znám od malička, občas jezdil se mnou a s otcem, takže opravdu ví, jak jsem trénovala, co jsem dělala a nedělala. Známe se tedy po celou věčnost a vzájemný vztah tedy funguje dobře. Ví, co ráda dělám, jak ráda trénuji. Borna je nový, ale sledoval řadu mých domácích tréninků. Vypadá to, že to funguje." Že to tak jednoduché být nemusí, bylo cítit z vyjádření staršího z trenérského dua, Tomasze, který rozhodně neschvaloval Agnieszčinu účast na turnaji v Malajsii, který se konal minulý týden. Vzhledem k Agnieszčiným letošním výsledkům se však zatím nedá říci, že by vliv dvou až tří trenérů byl negativní.

Žádné komentáře:

Okomentovat